niedziela, 6 grudnia 2015

Krajanka piernikowa, czyli pierniki bez foremek


Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :)


Składniki na 2 blaszki:
300 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
100 g zwykłego cukru
100 g płynnego miodu
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła
5 łyżeczek przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli

lukier
1 szklanka cukru pudru
kilka kropelek aromatu migdałowego
3-4 łyżki ciepłego mleka



Połowę cukru wsypać do rondelka. Wstawić na mały ogień. Poczekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni barwę. Przygotowanego karmelu nie należy mieszać! Następnie powoli wlać wodę, wsypać resztę cukru, dodać miód i zimne mleko. Całość trzymać na małym ogniu. Karmel musi się rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę do piernika. Całość wymieszać i lekko ostudzić. Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z sodą oczyszczoną i solą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie do przygotowanej mąki wlać masę z rondelka. Całość wymieszać, np. za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko się kleić. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień masę podzielić na dwie części (ciasto będzie lekko się lepić, więc blat należy obsypać mąką).




Z każdego kawałka ciasta uformować wałek. Następnie pokroić go na mniejsze części. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec około 20-25 minut w 170ºC. 




Po upieczeniu pierniczki ostudzić, przesypać do miski i polać lukrem (składniki na lukier wymieszać ze sobą). Oblane pierniki z powrotem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i poczekać, aż polewa zastygnie. 





Pomysł na przepis ze strony gotuj.skutecznie.tv

Drukuj przepis