piątek, 4 sierpnia 2017

Czuczuka (bakłażan, papryka, cukinia i pomidory podane z duszonymi jajkami)


Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książki Magdy Salamon "Gotujmy inaczej". Do przyrządzenia tego dania zaintrygowała mnie jego nazwa...jak i prostota jego przygotowania 😍 Według autorki, czuczuka to północnoafrykańska potrawa z warzyw podana z duszonymi jajkami. Do jej przyrządzenia będziecie potrzebować bakłażana, cukinię, cebulę,  paprykę i pomidory. W oryginalnym przepisie nie ma dodatku cukinii, i wykorzystano zieloną paprykę. Czuczuka przypomina mi szakszukę, ponieważ jest do danie składające się z duszonych warzyw i jajek gotowanych pod przykryciem. Ponadto czuczuka jest bardzo smaczna i prosta do przygotowania. 



Składniki na 2-3 porcje:
1  mniejszy bakłażan
1/2 młodej cukinii
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
3 małe pomidory malinowe (około 250 g)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
suszona bazylia
1 łyżka masła klarowanego
2-3 jajka


Na początku cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Cukinie umyć i pokroić w talarki. Bakłażana umyć, odciąć końcówki i pokroić go w talarki (podczas duszenia wyraźnie się skurczy). Nie ma potrzeby usuwania skórki z cukinii jak i bakłażana. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić ją w cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać bakłażana i paprykę. Całość smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie pomidory umyć, nakroić na krzyż, zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno pokroić. Do podsmażonych warzyw dodać pokrojone pomidory i czosnek. Dokładnie wymieszać. Całość przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną to przygotować 2-3 wgłębienia, w które należy wbić jajka. Przyprawić je solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem około 3-4 minut (tylko do ścięcia białek). Danie od razu podawać. 


Smażenie warzyw

Duszenie warzyw i jajek

Danie wprost z patelni



Drukuj przepis