Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książki Magdy Salamon "Gotujmy inaczej". Do przyrządzenia tego dania zaintrygowała mnie jego nazwa...jak i prostota jego przygotowania 😍 Według autorki, czuczuka to północnoafrykańska potrawa z warzyw podana z duszonymi jajkami. Do jej przyrządzenia będziecie potrzebować bakłażana, cukinię, cebulę, paprykę i pomidory. W oryginalnym przepisie nie ma dodatku cukinii, i wykorzystano zieloną paprykę. Czuczuka przypomina mi szakszukę, ponieważ jest do danie składające się z duszonych warzyw i jajek gotowanych pod przykryciem. Ponadto czuczuka jest bardzo smaczna i prosta do przygotowania.
Składniki na 2-3 porcje:
1 mniejszy bakłażan
1/2 młodej cukinii
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
3 małe pomidory malinowe (około 250 g)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
suszona bazylia
1 łyżka masła klarowanego
2-3 jajka
Smażenie warzyw |
Duszenie warzyw i jajek |
Danie wprost z patelni |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz