Dzisiaj przepis na słoną przekąskę przygotowaną z podłużnych pomidorów (odmiany lima) - krążki pomidorowe pod śmietanowo-serową pierzynką z dodatkiem szczypiorku oraz koperku. Pomysł na bardzo smaczne i proste do przygotowania małe danie. Michał, jeszcze raz dzięki za przepis :)
0,5 kg pomidorów (najlepiej limy)
szczypiorek z 3 dymek
1 pęczek koperku
1 opakowanie śmietany 12% (200 g)
100 g startego, żółtego sera
3-4 łyżki majonezu
czosnek granulowany
sól, pieprz
Śmietanę wymieszać z majonezem. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w grube plasterki. Przygotowane pomidory ułożyć w szklanym naczyniu i przyprawić je solą, pieprzem oraz dużą ilością granulowanego czosnku. Następnie posypać je szczypiorkiem i na to wylać oraz rozsmarować masę śmietanowo-majonezową. Następnie całość posypać koperkiem, a wierzch dania posypać startym serem. Przygotowane danie wstawić do lodówki i bardzo mocno schłodzić. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz