sobota, 12 sierpnia 2017

Suflety z malinami (na serku ricotta)


Jeżeli nigdy w życiu nie piekliście sufletów to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu, ponieważ jest łatwy i szybko do przyrządzenia. Suflety przygotowane na serku ricotta są delikatne, puszyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne. Nie będę ukrywać, że zrobienie zdjęcia wyrośniętym sufletom graniczyło z cudem, ponieważ z każdą minutą ciasto lekko opadało 😃 Do deseru warto dodać kwaśne maliny, aby zrównoważyć smak słodkiego ciasta.



Składniki na 4 porcje (małe kokilki):
1 opakowanie serka ricotta (250 g)
3 jajka (rozmiar l)
3 łyżki zwykłego cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
świeże maliny (ilość wg uznania)
szczypta soli
odrobina masła


Uwaga: jajka i ser ricotta muszą mieć temperaturę pokojową!


Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Maliny umyć, osuszyć. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Do żółtego wsypać cukier i całość ze sobą zmiksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ponownie wymieszać. Na sam koniec dodać pianę z białek. Delikatnie ją połączyć z pozostałymi składnikami. Małe kokilki wysmarować masłem i posypać odrobiną zwykłego cukru. Następnie do każdej foremki nałożyć 2 łyżki ciasta. Ułożyć kilka sztuk malin. Przykryć je pozostałym ciastem. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego do którego wlać wrzącą wodę (do 1/2 wysokości kokilek). Piec w kąpieli wodnej około 25-30 minut (aż do podrośnięcia i lekkiego spieczenia wierzchu). Podczas pieczenia nie można otwierać piekarnika! Gotowe suflety podawać od razu po wyjęciu z piekarnika (już po 1-2 minucie lekko opadną).

Ubita piana z białek i ucieranie masy żółtkowej

Od góry: masa z owocami i wygląd sufletów przed pieczeniem




Przepis STĄD

Drukuj przepis