poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Placuszki bananowe z płatkami owsianymi


Pomysł na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów - placuszki bananowe z płatkami owsianymi i cynamonem. Idealne na drugie śniadanie. Poniższe placuszki nie zawierają ani grama cukru, więc będą świetną alternatywą do kupnych słodyczy. Zachęcam do smażenia! 😃


Składniki na 12 sztuk (porcja dla 2 osób):
2 duże, dojrzałe banany
1/2 szklanki płatków owsianych górskich (55 g)
1,5 łyżki masła klarowanego
odrobina cynamonu

owoce do dekoracji, np. borówki, winogrono


Do blendera przełożyć obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana, wsypać płatki owsiane i cynamon. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować ze sobą. Na patelni rozpuścić masło. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1,5 łyżki ciasta). Smażyć na małym ogniu, z obu stron, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru. Usmażone placuszki udekorować owocami i od razu podawać. 


Masa przed i po zmiksowaniu

Smażenie placuszków


Przepis STĄD


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz