piątek, 11 sierpnia 2017

Leczo z kabaczkiem, pieczarkami i papryką (wegetariańskie)


Leczo to idealne letnie danie, ponieważ jest przygotowane z sezonowych warzyw. Wiem, że dla niektórych z Was leczo nieodłącznie kojarzy się z wędzoną kiełbasą, ale zachęcam do przygotowania poniższego przepisu. Aby dodać lekkiego wędzonego smaku to leczo przyprawiłam słodką, wędzoną papryką.



Składniki na porcje do 4-5 słoików 1l:
2 spore kabaczki (waga po obraniu i usunięciu miąższu około 2 kg)
4 duże papryki różnokolorowe
1 kg pomidorów, np. limy (waga przed usunięciem skórki)
3 średniej wielkości cebule
250-300 g pieczarek
sól, pieprz
papryka wędzona słodka
odrobina oleju
ewentualnie 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego


Na samym początku cebulę obrać i posiekać. Paprykę umyć, odciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i dodać cebulkę. Smażyć, aż do zeszklenia. Następnie dodać paprykę. Gotować pod przykryciem. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki, a pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzącą wodą. Do lekko miękkiej papryki dodać pieczarki. Z pomidorów ściągnąć skórkę i pokroić je na mniejsze kawałki. Do warzyw dodać pomidory. Całość dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Na sam koniec kabaczki umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć miąższ. Przygotowane kabaczki pokroić w kostkę. Do gotujących się warzyw dodać kabaczki. Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką, wędzoną papryką. Ewentualnie dodać koncentrat pomidorowy (ja pominęłam). Wymieszać. Gotować pod przykryciem, aż do miękkości (zeszklenia się) kabaczka. Przygotowane leczo posmakować, ewentualnie doprawić i przelać do czystych, suchych słoików. Zakręcić na gorąco. Odwrócić do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. 






Drukuj przepis