Zapiekany kalafior faszerowany mięsem mielonym, marchewką i cebulką to pomysł na łatwy i szybki do przygotowania obiad 😀 Jestem pewna, że taka forma podania kalafiora zachwyci i zasmakuje domownikom.
Składniki na 4-6 porcji:
1 średniej wielkości kalafior
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 średniej wielkości marchewka
1 średniej wielkości cebula
ostra papryka
sól, pieprz
1 łyżka masła klarowanego
4 łyżki majonezu
starty ser, np. mozzarella (ilość wg uznania)
Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i lekko zeszklić cebulę. Następnie dodać startą marchewkę. Smażyć, aż do lekkiej miękkości marchewki. Ostudzić. Kalafiora umyć i obrać z liści. W międzyczasie do garnka wlać wodę, posolić ją i gdy zacznie wrzeć to wsadzić kalafiora. Gotować pod przykryciem około 8 minut (kalafior nie się rozgotować!). Podgotowanego kalafiora od razu przełożyć na durszlak (głąbem do góry). Gdy kalafior przestygnie odciąć głąb i za pomocą łyżki delikatnie wydłubać środek, w taki sposób aby utworzyć wgłębienie (uwaga: nie można przedziurawić kalafiora!). Mięso mielone przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Farsz dokładnie wymieszać. Do przygotowanego wgłębienia przełożyć mięso mielone. Delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (spodem do dołu). Posmarować go majonezem. Piec około 50 minut pod przykryciem, a po upływie czasu kalafiora posypać startym serem i piec jeszcze 15 minut (bez przykrycia i do zrumienienia wierzchu kalafiora).
Farsz przed wymieszaniem |
Od lewej strony: faszerowanie kalafiora mięsem mielonym i smarowanie majonezem |
Kalafior przed i po upieczeniu |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz