Colesław to słynna amerykańska surówka, której głównym składnikiem jest poszatkowana, biała kapusta. Dzisiaj zachęcam do nieco unowocześnienia przepisu i przygotowania surówki na bazie startego, surowego kalafiora. Surówka jest łatwa i szybka do przygotowania. Świetnie smakuje podana z gotowanymi ziemniakami.
Składniki na 3-4 porcje:
1/4 dużego kalafiora (wagowo około 0,3 kg)
1 duża marchewka
1 mała cebula
2-3 łyżki majonezu
odrobina soku z cytryny
odrobina soku z cytryny
ewentualnie 1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kalafiora umyć i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywa posolić, popieprzyć i wymieszać ze sobą. Odstawić na kilkanaście minut. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać cebulę, majonez, całość skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Wymieszać. Podawać po schłodzeniu.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kalafiora umyć i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywa posolić, popieprzyć i wymieszać ze sobą. Odstawić na kilkanaście minut. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać cebulę, majonez, całość skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Wymieszać. Podawać po schłodzeniu.
Sałatka przed przyprawieniem i wymieszaniem |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz