Pudding z tapioki wraz z dodatkiem musu śliwkowo-piernikowego to deser, który najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepły i lekko płynny 😃 Delikatna, kokosowa tapioka świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym śliwkowym musem z korzenną nutą. Uwierzcie mi na słowo, że jest to idealne połączenie smaków! Poniższy deser przygotowałam na konkurs "Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny" (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ), którego głównym zadaniem jest stworzenie przepisu z wykorzystaniem Pierników z Kopernika i sfotografowanie dania. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków.
Składniki na 3-4 porcje:
pudding z tapioki
1/2 szklanki tapioki (90 g )
1 szklanka mleczka kokosowego
1 szklanka zwykłego mleka
2 łyżeczki zwykłego cukru
mus śliwkowo-piernikowy
250 g śliwek węgierek
1 łyżka rumu
1 łyżka zwykłego cukru
3 pierniki Uszatki
1/2 łyżeczki cynamonu
do dekoracji
3-4 śliwki
Przygotowywanie musu śliwkowo-piernikowego |
Na samym początku przygotować mus śliwkowo-piernikowy. Śliwki obrać z pestek i owoce pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone śliwki przełożyć do rondelka, dodać do nich pierniki, wlać rum i wsypać cukier oraz cynamon. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu. Masę co jakiś czas przemieszać. Gdy śliwki rozpadną się to zdjąć pokrywkę i gotować kilka minut bez przykrycia. Gdy mus lekko się zredukuje, garnek zdjąć z ognia i całość zblendować na gładką masę.Tapiokę zalać mleczkiem kokosowym oraz zimnym mlekiem, lekko wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać cukier. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do dna garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia mleka przez tapiokę. Do pucharków wlać odrobinę musu śliwkowo-piernikowego, na brzegach szklanek "ułożyć" plasterki śliwek. Na to wylać ciepły pudding z tapioki. Wierzch deseru udekorować musem śliwkowym i pokruszonymi/pokrojonymi pierniczkami toruńskimi. Przygotowany deser od razu podawać.
Od lewej: składanie deseru i gotowanie tapioki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz