Pomysł na sycący, wegetariański obiad - naleśniki faszerowane pieczarkami, cebulą i serem feta zapiekane w sosie beszamelowym. Po zapiekaniu, naleśniki będą miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne w smaku :)
Składniki na 6 zapiekanych naleśników:
ciasto na naleśniki
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklaki wody
1 jajko (rozmiar l)
szczypta soli
2 łyżki oleju
farsz
250-300 g pieczarek
1/2 opakowania sera feta (około 125 g)
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
ostra papryka
sos
1 łyżka masła klarowanego
1,5 łyżki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki zimnego mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
do dekoracji
posiekany szczupiorek
do dekoracji
posiekany szczupiorek
Na samym początku przygotować farsz: cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć z cebulką oraz czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to dodać pieczarki i pora. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać pokrojony koperek, pietruszkę, pokruszony ser feta i przyprawy. Farsz dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Następnie przygotować naleśniki: składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozpuścić niewielką ilość masła klarowanego i usmażyć 6 (grubszych) naleśników. Na sam koniec przygotować sos beszamelowy: w garnuszku rozpuścić masło i wsypać mąkę. Lekko zasmażyć i wlać zimne mleko. Gotować na średnim ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy naleśnik nafaszerować farszem. Boki zwinąć do środka, a następnie całość zrolować. Przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem beszamelowym. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-35 minut w 180ºC (sos powinien lekko się zarumienić). Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przygotowywanie farszu pieczarkowego |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz