Placki cukiniowe z dodatkiem marchewki oraz ryżu to pomysł na szybki i sycący obiad. Poniższe placuszki są wilgotne w środku i naprawdę świetnie smakują. Podczas obtaczania w bułce tartej, placuszki mogą się lekko „rozkruszyć”, dlatego po panierowaniu należy je ponownie wyrobić (formułując placek).
Składniki na 12 placków:
1,5 sztuki młodej i cienkiej cukinii (wagowo około 350 g)
1 średniej wielkości marchewka
1/3 szklanki ryżu (80 g)
1 szklanka wody
1 łyżeczka domowej wegety
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 jajko (rozmiar l)
3 łyżki masła klarowanego
5-6 łyżek bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia
sól, pieprz
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Lekko posolić i odstawić na kilkanaście minut. Marchewkę obrać,
umyć i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Do garnuszka wsypać ryż, wlać
wodę, dodać domową wegetę i marchewkę. Wymieszać i gotować pod przykryciem na
małym ogniu. Gdy ryż wchłonie wodę to garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż masa
lekko ostygnie. Z cukinii odcisnąć nadmiar soku. Cebulę oraz czosnek obrać i
zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do cukinii dodać masę ryżowo-marchewkową,
startą cebulę, czosnek, posiekany koperek oraz pietruszkę i wbić jajko. Wsypać
5-6 łyżek bułki tartej i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Z
masy formować placki, które należy obtoczyć w bułce tartej. Jeżeli po
panierowaniu, placki lekko Wam popękają to należy je ponownie wyrobić (tj.
uformować placuszek). Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć z obu stron
na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu.
Wygląd ugotowanej marchewki i ryżu |
Masa przed i po wymieszaniu |
Smażenie placków z cukinii |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz