Przepis, które skradnie Wasze serca - duszony karp w słodkim sosie piernikowym. Danie proste do przygotowania, bardzo efektowne i niesamowicie aromatyczne w smaku. Katarzynki idealnie komponują się w sosie piwnym, ponieważ dodają lekkiego korzennego smaku. Poniższy przepis na karpia w korzennym sosie (danie wytrawne) przygotowałam na konkurs "Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny" (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ), którego głównym zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika i jego sfotografowanie. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków.
Składniki na 6 porcji:
1 duży karp (bez głowy, ogona) - wagowo około 1-1,2 kg
0,5 l piwa karmelowego
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
1 opakowanie Pierników Toruńskich Katarzynki (bez polewy!)
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 duża cebula
kilka plasterków cytryny
olej do smażenia
sól, pieprz
Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w dzwonki oraz przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać oraz pokroić w plasterki. Na patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą lekko szkliste to zalać je piwem. Całość chwilę dusić. Przygotowane warzywa wraz z piwnym sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie ułożyć kawałki karpia,a do sosu dodać rodzynki i żurawinę. Piec pod przykryciem około 25 minut w 180ºC. Po upływie czasu, do sosu dodać starte na tarce (o średnich oczkach) pierniki i dodać kilka plasterków sparzonej cytryny. Ewentualnie do sosu wlać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Sos delikatnie wymieszać. Danie ponownie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem około 10 minut. Podawać na ciepło. Na drugi dzień, sos mocniej się zagęści.
Podsmażanie warzyw |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz