wtorek, 29 sierpnia 2017

Surówka Colesław z kalafiorem


Colesław to słynna amerykańska surówka, której głównym składnikiem jest poszatkowana, biała kapusta. Dzisiaj zachęcam do nieco unowocześnienia przepisu i przygotowania surówki na bazie startego, surowego kalafiora. Surówka jest łatwa i szybka do przygotowania. Świetnie smakuje podana z gotowanymi ziemniakami. 



Składniki na 3-4 porcje:
1/4 dużego kalafiora (wagowo około 0,3 kg)
1 duża marchewka
1 mała cebula
2-3 łyżki majonezu
odrobina soku z cytryny
ewentualnie 1 łyżeczka miodu
sól, pieprz




Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kalafiora umyć i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywa posolić, popieprzyć i wymieszać ze sobą. Odstawić na kilkanaście minut. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać cebulę, majonez, całość skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Wymieszać. Podawać po schłodzeniu. 


Sałatka przed przyprawieniem i wymieszaniem



Przepis STĄD