czwartek, 3 sierpnia 2017

Chłodnik ogórkowy z jajkiem


I kolejny pomysł na szybki do przygotowania, a zarazem lekki obiad - chłodnik ogórkowy przygotowany na bazie jogurtu naturalnego podany z ugotowanym jajkiem. Prosto i smacznie. Jeżeli szukacie innych pomysłów na chłodniki to zajrzyjcie TUTAJ




Składniki na 2-3 porcje:
1 duży, gęsty jogurt naturalny (370-400 g)
6-8 średniej wielkości ogórków gruntowych (około 0,4 kg)
kilka sztuk rzodkiewek (3-4 sztuki)
1 mały ząbek czosnku
1-2 łyżki posiekanego koperku
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny


Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć ogórki na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na kilka minut. Rzodkiewki umyć, również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać, drobno pokroić i rozetrzeć z niewielką ilością soli. Z ogórków zlać sok, dodać do nich rzodkiewki, koperek i jogurt naturalny. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać odrobinę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przygotowany chłodnik mocno schłodzić. Przed podaniem, ozdobić ćwiartkami ugotowanego jajka, plasterkami rzodkiewki i koperkiem.

Chłodnik przed i po wymieszaniu







Drukuj przepis