niedziela, 6 sierpnia 2017

Piersi z kurczaka w sosie kurkowym


Pomysł na niedzielny obiad - smażone piersi z kurczaka podane z sosem kurkowym i ugotowanym ryżem basmati. Idealne połączenie smaków! Nie będę ukrywać - uwielbiam kurki 😄 Jeżeli macie ochotę na inne dania to zachęcam do przygotowaniu schabu lub polędwiczek wieprzowych wraz z dodatkiem sosu kurkowego. 



Składniki na 2-3 porcje:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (wagowo około 0,4-0,5 kg)
200 g kurek
2 małe cebule
około 150 ml śmietany 30% w temp. pokojowej
1,5 łyżki masła klarowanego
2 łyżki posiekanej, zielone pietruszki
ewentualnie przyprawa do kurczaka
sól, pieprz



Filety umyć, osuszyć i każdą pierś przekroić na dwie części. Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na 1 godzinę. Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Ewentualnie duże kurki przeciąć na 2 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Następnie przesmażyć filety z kurczaka (tylko do ścięcia mięsa!). Podsmażone piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 15 minut w 180°C. Podpieczone piersi od razu wyjąć z naczynia żaroodpornego i lekko ostudzić (filety powinny być lekko soczyste w środku). Podczas pieczenia mięsa, na tą sama patelnię wsypać cebulkę. Chwilę smażyć. Gdy lekko się zeszkli dodać kurki. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do puszczenia soków (około 5-7 minut). Po koniec smażenia do kurek wlać śmietanę. Sos doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do lekkiego zagęszczenia sosu. Co jakiś czas przemieszać. Na sam koniec wsypać posiekaną, zieloną pietruszkę i całość wymieszać. Na talerze wyłożyć porcje ugotowanego ryżu, następnie sosu kurkowego i na nim ułożyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Ewentualnie wierzch mięsa polać sosem. Danie od razu podawać.


Od lewej strony: podsmażanie mięsa, cebuli i kurek

Sos przed i po odparowaniu




Drukuj przepis