niedziela, 20 sierpnia 2017

Krem dyniowy z nutą piernikową



Krem dyniowy z dodatkiem startych pierniczków jest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższa zupa-krem lekko rozgrzewa i mocno syci. Przed podaniem należy ją udekorować płatkami migdałowymi, które dodadzą do niej chrupkości. Poniższy przepis na zupę dyniową (danie wytrawne) wymyśliłam i przygotowałam na konkurs "Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny" (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ), którego głównym zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika i jego sfotografowanie. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków.






Składniki na 4 porcje:
1 dynia hokkaido (waga po upieczeniu i obraniu 0,8 kg)
2 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości cebule
1 l wody
0,5 szklanki mleczka kokosowego
sól, pieprz
ostra papryka
cynamon

do dekoracji
płatki migdałowe
listek bazylii




Dynię umyć, wydrążyć miąższ z pestkami i przekroić ją na 6 części. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piec pod przykryciem tak długo, aż dynia będzie miękka (ja piekłam około 55 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1 l wody i dodać listki laurowe oraz pokrojone warzywa. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie. Upieczoną dynię obrać ze skórki i dodać ją do wywaru warzywnego. Pierniczki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do przygotowanej zupy dodać starte pierniczki i wsypać odrobinę cynamonu. Za pomocą blendera całość ze sobą zmiksować. Na sam koniec zupę-krem posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Przed podaniem, zupę-krem posypać płatkami migdałowymi i ewentualnie odrobiną startych pierników.