wtorek, 1 sierpnia 2017

Sernik potr贸jnie czekoladowy (na zimno)


Czekoladowy sernik na zimno to ciasto, kt贸re przypadnie do smaku czekoladoholikom 馃槃 Poni偶szy sernik sk艂ada si臋 z 3 warstw czekolady: bia艂ej, mlecznej i gorzkiej. Ponadto, jest 艂atwy do przygotowania i... bardzo s艂odki. Idealny do podania z zimn膮 kaw膮 latte. 



Sk艂adniki na 1 艣redniej d艂ugo艣ci keks贸wke:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1 tabliczka bia艂ej czekolady (100 g)
0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
4/5 szklanki cukru pudru (oko艂o 100 g)
2 艂y偶eczki domowego cukru waniliowego
300 ml 艣mietany 30% (mocno sch艂odzonej!)
3-4 艂y偶eczki 偶elatyny + 1/4 szklanki wrz膮cej wody
kilka sztuk herbatnik贸w


 呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 we wrz膮cej wodzie. Ostudzi膰. Sch艂odzon膮 艣mietan臋 ubi膰 na sztywn膮 mas臋. Od艂o偶y膰 na bok. Do misy miksera prze艂o偶y膰 twar贸g i wsypa膰 cukier puder oraz cukier waniliowy. Ca艂o艣膰 utrze膰, a偶 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Na sam koniec wla膰 偶elatyn臋 i ca艂o艣膰 ponownie wymiesza膰. W mi臋dzyczasie tabliczki czekolady po艂ama膰 na mniejsze kostki (pozostawi膰 do dekoracji po 1 kostce: bia艂ej, mlecznej i gorzkiej czekolady). Po艂aman膮 czekolad臋 rozpu艣ci膰 w k膮pieli wodnej (w osobnych miseczkach!). Przestudzi膰. Twar贸g podzieli膰 na trzy cz臋艣ci. Do ka偶dej cz臋艣ci doda膰 1/3 ubitej 艣mietany i roztopion膮 czekolad臋. Je偶eli gorzka czekolada Wam stwardnieje to dodajcie do niej odrobin臋 p艂ynnej 艣mietany 30%. Po dok艂adnym wymieszaniu uzyskacie p艂ynn膮 konsystencje czekolady. Form臋 wy艂o偶y膰 papierem. Wla膰 mas臋 z gorzkiej czekolady. Sernik wstawi膰 na chwil臋 do lod贸wki. Gdy masa lekko st臋偶eje to wla膰 mas臋 z mlecznej czekolady. Ponownie wstawi膰 do lod贸wki. Na sam koniec wla膰 mas臋 z bia艂ej czekolady i na wierzchu u艂o偶y膰 herbatniki. Sernik wstawi膰 do lod贸wki. Na drugi dzie艅 po przygotowaniu, form臋 z sernikiem odwr贸ci膰 do g贸ry nogam. Delikatnie zdj膮膰 papier. Przygotowany sernik ozdobi膰 roztopion膮 czekolad膮 (pozostawionymi 3 kostkami). Kroi膰 po st臋偶eniu polewy. 

Od lewej strony masa przed wymieszaniem z: gorzk膮, mleczn膮 i bia艂膮 czekolad膮

Od lewej strony: masa z gorzkiej, mlecznej i bia艂ej czekolady oraz uk艂adanie herbatnik贸w
Gotowy sp贸d i sch艂odzone ciasto





Przepis ST膭D


Drukuj przepis