poniedziałek, 31 lipca 2017

Smażone sowy podane z duszonymi jajkami


Pomysł na proste do przygotowania i sycące śniadanie - smażone sowy (kanie) podane wraz z dodatkiem duszonych jajek i dużej ilości posiekanej, zielonej pietruszki. Wiem, że nie jest to odkrywcze danie, ale czasami wystarczy przygotować coś w nieco inny sposób i uwierzcie mi na słowo, że będziecie zachwyceni efektem końcowym. 



Składniki na 1 porcje:
2-3 duże kapelusze sów (tj. kani)
2 jajka
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
posiekana pietruszka do dekoracji


Kapelusze umyć, przekroić na pół i pokroić w grubsze paski. Na patelni rozpuścić masło. Dodać grzyby. Delikatnie je posolić i popieprzyć. Smażyć, aż do momentu wyraźnego skurczenia się grzybów. Podsmażone sowy lekko przesunąć na boki patelni, przygotować dwa wgłębienia, w które należy wbić jajka. Od razu przyprawić je solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem (na małym ogniu), aż do momentu ścięcia białka jaj. Przygotowane danie przełożyć na talerz i posypać zieloną pietruszką. Od razu podawać. 

Od lewej strony: smażenie grzybów, wbijanie jajek i ich duszenie pod przykryciem




Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis