poniedziałek, 3 lipca 2017

Omlet kalafiorowy


Pomysł na pyszne, sycące i wegetariańskie śniadanie - omlet przygotowany wraz z dodatkiem kalafiora, cebulki i papryki. Jestem pewna, że nikt nie zorientuje się, że omlet został nadziany dużą ilością startego kalafiora :) Omlet jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Nie pomijajcie kurkumy, ponieważ dodaje ona koloru :) 



Składniki na 2 porcje:
1/2 kalafiora
3 jajka (rozmiar l)
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz
kurkuma
2 łyżeczki masła klarowanego

do dekoracji
posiekana, zielona pietruszka



Kalafiora umyć, odłamać liście i zetrzeć go (wraz z głąbem) na tarce od dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła klarowanego i następnie podsmażyć cebulkę wraz z kalafiorem. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajka. Roztrzepać je za pomocą widelca. Na sam koniec do rozkłóconych jajek wsypać podsmażone warzywa, paprykę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła. Następnie wyłożyć całą masę jajeczno-warzywną. Gdy omlet się zetnie ze spodu to podzielić go na 4 części i każdą obrócić na drugą stronę (spójrz na zdjęcia poniżej). Smażyć jeszcze chwilkę, aż do ścięcia spodu. Usmażone omlety przełożyć na talerz i przed podaniem posypać zieloną pietruszką. 


Od lewej strony: podsmażanie kalafiora z cebulą, a następnie łącznie wszystkich składników ze sobą
Smażenie omleta



Przepis STĄD

Drukuj przepis