sobota, 29 lipca 2017

Sałatka trójkolorowa z piersią kurczaka (kukurydza, papryka i zielona pietruszka)


Prosta, szybka do przygotowania i bardzo smaczna sałatka ryżowa z piersią kurczaka, czerwoną papryką, kukurydzą oraz dużą ilością zielonej pietruszki. Idealna na drugie śniadanie 😊




Składniki na 4 porcje:
1/2 szklanki surowego ryżu + 1 i 1/4 szklanki wody
1 połówka piersi z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
1 mały pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz


Sałatka przed i po wymieszaniu

Ryż kilka razy przepłukać zimną wodą. Odcedzić. Do garnuszka wlać wodę, posolić ją, wsypać ryż i całość gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (najlepiej gotować pod przykryciem). Gdy ryż wchłonie większość wody to garnek zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić do ostudzenia. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuścić masło klarowane i usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Ostudzić. W międzyczasie z papryki odkroić gniazda nasienne i pokroić ją w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do miski przesypać składniki sałatki. Dodać majonez, całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Sałatkę schłodzić przed podaniem. 



Drukuj przepis