środa, 5 lipca 2017

Letnie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką


Sezon truskawkowy już powoli się kończy, w związku z tym zachęcam do upieczenia ciasta jogurtowego wraz z dodatkiem kruszonki :) Wypiek jest prosty do przygotowania, a same ciasto jest bardzo smaczne. Nie pomijajcie kruszonki, ponieważ dodaje ona chrupkości i słodkości! 



Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm:

ciasto
4 jajka (rozmiar l)
1 szklanka zwykłego cukru (230 g)
3 szklanki mąki pszennej (420 g)
1 szklanka jogurtu naturalnego (270 g)
niepełna 1 szklanka oleju (215 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

kruszonka
1/2 kostki miękkiego masła (100 g)
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (około 180 g)
1/2 szklanki zwykłego cukru (115 g)

do nadziania
300 g obranych truskawek


Na samym początku piekarnik rozgrzać do 180ºC. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do utworzenia puszystej masy jajecznej. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać jogurt i olej. Najlepiej stopniowo i mieszać na niskich obrotach miksera. Gotowe ciasto powinno mięc konsystencję gęstej śmietany. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki lub grube plasterki. Gotowe truskawki ułożyć na wierzchu ciasta. Na sam koniec całość posypać kruszonką (składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, np. rozcierając za pomocą dłoni). Piec około 45-55 minut, aż do zarumienienia ciasta ( i suchego patyczka). Studzić w lekko otwartym piekarniku. 

Od lewej strony: ciasto przed i po upieczeniu



Drukuj przepis