wtorek, 4 lipca 2017

Żółta cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami


Pomysł na lekki obiad - pieczona cukinia nafaszerowana mięsem mielonym z indyka, pieczarkami i startym serem mozzarella. Farsz nie będzie suchy, ponieważ dodałam do niego świeże pomidory, które podczas smażenia utworzyły aromatyczny sos pomidorowy.   




Składniki na 2-3 porcje:
250 g mięsa mielonego z indyka
2-3 małe pomidory
1 mała cebula
3 duże pieczarki
sól, pieprz
tymianek
przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
odrobina oleju lub masła klarowanego
odrobina startego sera, np. mozzarella


Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinie umyć i przekroić na 2 części. Za pomocą noża oraz łyżeczki, z każdej części wydrążyć miąższ (uwaga - nie można przedziurawić cukinii!). W międzyczasie na patelnie wlać olej i dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko zmieni kolor dodać pieczarki. Całość chwilę smażyć. Gdy pieczarki lekko puszczą sok to dodać mięso mielone. Całość wymieszać i smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Pod sam koniec smażenia, dodać pokrojone pomidory, miąższ z cukinii i całość przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz mieszanką suszonych pomidorów. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC. Farsz smażyć na średnim ogniu, aż do momentu rozpadnięcia pomidorów. Połówki cukinii umieścić w naczyniu żaroodpornym, następnie nałożyć farsz i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 25-30 minut. Po upływie czasu, zdjąć pokrywkę i wierzch dania posypać startym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia, aż do rozpuszczenia sera. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. 


Od lewej strony: smażenie cebulki i pieczarek; następnie mięsa mielonego i na koniec pomidorów oraz miąższu z cukinii 
Cukinie przed wstawieniem do piekarnika




Drukuj przepis