niedziela, 2 lipca 2017

Kokosowy pudding z tapioki podany z musem z mango (wegański, bez cukru)


Pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny deser - pudding z tapioki przygotowany na mleku kokosowym polany musem z mango i podany z malinami oraz borówkami. Świetne połączenie smaków ♥  Ponadto pudding będzie idealną słodką przekąska dla wegan i osób, które nie tolerują glutenu. Zachęcam do przygotowania :)




Składniki na 3-4 porcje:

pudding z tapioki
2 szklanki mleka kokosowego (nie mylić z mleczkiem kokosowym z puszki!)
1/2 szklanki tapioki (około 90 g)
2 łyżeczki ksylitolu

mus z mango
1 duże, dojrzałe mango
odrobina soku z cytryny
ewentualnie 1 łyżeczka ksylitolu

do podania
maliny, borówki




Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać ksylitol. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do dna garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia mleka przez tapiokę. Mango umyć, obrać ze skórki, obkroić wzdłuż pestki i pokroić na mniejsze kawałki (2 łyżeczki pozostawić do dekoracji). Do garnuszka przełożyć mango i chwilę gotować. Ewentualnie dodać ksylitol i odrobinę soku z cytryny. Lekko ugotowane mango zmiksować na gładki mus. Do szklanek/pucharków przełożyć ciepły pudding z tapioki, a następnie wylać mus z mango. Całość ozdobić malinami, borówkami i cząsteczkami świeżego mango. Podawać na ciepło.


Od lewej strony: gotowanie tapioki i przygotowywanie musu z mango




Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis