poniedziałek, 24 lipca 2017

Prosta i aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów


Pomysł na lekką, aromatyczną i bardzo smaczną zupą przygotowaną ze świeżych pomidorów.Do jej przygotowania będzie potrzebować niewiele składników. Obowiązkowo zupę ze świeżych pomidorów należy podawać z posiekanymi listkami bazylii i podprażonymi ziarnami słonecznika. 



Składniki na 4 porcje:
2 kg pomidorów, np. limy
0,5 l wody + 3 łyżeczki domowej wegety
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
oregano, tymianek
cukier

do podania
ziarna słonecznika
świeża bazylia


Pomidory umyć, nakroić na krzyż i zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Z pomidorów odlać wodę i ściągnąć skórki. Pomidory pokroić w kostkę. Na dno garnka wlać oliwę i dodać czosnek oraz suszone przyprawy (tymianek, oregano i pieprz). Całość chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory. Gotować kilkanaście minut, aż do ich miękkości. Na sam koniec wlać wodę, dodać domową wegetę oraz sól i cukier do smaku. Jeszcze chwilę gotować. Gotową zupę podawać z posiekanymi listkami bazylii oraz podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. 

Od lewej strony: podsmażanie czosnku i przypraw, gotowanie pomidorów i wygląd gotowej zupy
 




Drukuj przepis