wtorek, 25 lipca 2017

Pieczony kalafior z sosem serowym


Pomys艂 na dodatek do obiadu - pieczone r贸偶yczki kalafiora w sosie beszamelowo-serowym. W tym wydaniu kalafior jest naprawd臋 smaczny 馃槉 Najlepiej do sosu doda膰 ser ple艣niowy z niebiesk膮 ple艣ni膮, poniewa偶 idealnie b臋dzie pasowa膰 do delikatnego smaku kalafiora. 



Sk艂adniki na 2 porcje:
1/2 du偶ego kalafiora (wagowo oko艂o 400-500 g)
50 g sera ple艣niowego, np. typu blue
1 艂y偶ka mas艂a klarowanego
1,5 艂y偶eczki m膮ki pszennej
1 szklanka zimnego mleka
s贸l

do dekoracji
zielona pietruszka 



Kalafiora umy膰 i pokroi膰 na mniejsze r贸偶yczki (usuwaj膮c g艂膮b). We wrz膮cej, osolonej wodzie ugotowa膰 r贸偶yczki kalafiora (najlepiej, aby by艂y ugotowane al dente). Odcedzi膰. Ser ple艣niowy zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach. Na patelni rozpu艣ci膰 mas艂o i doda膰 m膮k臋. Sma偶y膰, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Gdy zasma偶ka zmieni kolor to wla膰 zimne mleko. Gotowa膰 na 艣rednim ogniu, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Gdy sos b臋dzie lekko g臋sty to patelni臋 zdj膮膰 z ognia i doda膰 ser ple艣niowy. Wymiesza膰. Podgotowane r贸偶yczki kalafiora prze艂o偶y膰 do naczynia 偶aroodpornego. Ca艂o艣膰 pola膰 sosem beszamelowo-serowym. Piec oko艂o 25 minut w 195°C (a偶 do lekkiego zarumienienia sosu). Przed podaniem posypa膰 posiekan膮, zielon膮 pietruszk膮.

Przygotowywanie sosu beszamelowego wraz z dodatkiem sera ple艣niowego
Kalafior przed zapiekaniem