sobota, 15 lipca 2017

Krem kalafiorowy


Krem kalafiorowy to pomysł na szybką, smaczną, tanią i prostą do przygotowania zupę-krem. Przed podaniem należy ją posypać posiekanym koperkiem. 




Składniki na 4 porcje:
1,5 l wody + 3 płaskie łyżeczki domowej wegety
1 duży kalafior
2 średniej wielkości ziemniaki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
odrobina kurkumy
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki śmietany 30%
1 mały pęczek koperku


Z kalafiora odciąć liście i podzielić go na mniejsze różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Wodę wlać do garnka, dodać domową wegetę i całość zagotować. Następnie dodać różyczki kalafiora i ziemniaki. W międzyczasie na małej patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Do gotujących się warzyw dodać cebulę wraz z czosnkiem. Na sam koniec wsypać przyprawy (sól, pieprz, kurkumę i gałkę muszkatołową). Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie zupę zmiksować na krem. Na sam koniec dodać śmietanę. Gotowy krem przelać do talerzy i posypać posiekanym koperkiem. 

Od lewej strony: gotowanie różyczek kalafiora, ziemniaków i wygląd zupy przed zmiksowaniem
 



Drukuj przepis