środa, 19 lipca 2017

Lody owocowe (na kefirze)

 Lody owocowe na kefirze

Pomysł na najprostsze, lekkie i bardzo smaczne lody owocowe - przygotowane na kefirze wraz z dodatkiem malin, porzeczek, czereśni i brzoskwiń. Zamrożony smak lata 🙂 Poniższe lody bardzo mocno zamarzną, więc trzeba je wyjąć z zamrażalnika co najmniej 30-40 minut przed podaniem. 



Składniki:
2 szklanki kefiru
200 g obranych, czerwonych owoców (np. maliny, porzeczki, czereśnie)
3 brzoskwinie paraguayo
do posłodzenia, np. 4 łyżeczki ksylitolu



Owoce umyć, obrać i pozbawić pestek. Brzoskwiń nie trzeba obierać ze skórki. Do kielicha blendera przełożyć czerwone owoce, wsypać 3 łyżeczki ksylitolu i wlać szklankę kefiru. Zmiksować, aż do uzyskania czerwonej masy. Przygotowaną masę wlać do pojemnika. Ponownie, do kielicha blendera wlać szklankę kefiru, wsypać 1 łyżeczkę ksylitolu i dodać pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Zblendować. Przygotowaną masę wylać na czerwoną warstwę. Pojemnik zamknąć pokrywką i wstawić do zamrażalnika. Podczas zamarzania, lody delikatnie przemieszać (2 razy). Dzięki temu, warstwy lekko się ze sobą połączą, a masa będzie zamarzać w równym tempie.


Owoce przed zmiksowaniem
Masy przed zamrożeniem





Drukuj przepis