czwartek, 20 lipca 2017

Kluski twarogowe z zieleniną


Jeżeli znudziły się Wam ziemniaki, ryż lub kasza to zachęcam do przygotowania klusek twarogowych z dodatkiem zieleniny. Poniższe kluski są bardzo miękkie i delikatne. Jeżeli nie przepadacie za bazylią to ją pomińcie. Takie kluski świetnie smakują podane z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub jako dodatek do gulaszu. 



Składniki na 2 porcje:
1 kostka twarogu (250 g)
1 jajko (rozmiar l)
1 czubata łyżka mąki pszennej
2  łyżki kaszki manny
2 łyżki posiekanej zieleniny (mieszanka: zielonej pietruszki, koperku, szczypiorku i bazylii)
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej


Twaróg przełożyć do miski. Wbić do niego jajko i dodać mąkę, kaszkę mannę, posiekaną zieleninę i przyprawy (sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową). Za pomocą dłoni, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę na kluski odstawić na niecałą godzinę. Po upływie czasu, całość ponownie wymieszać, np. za pomocą łyżki. Do garnka wlać wodę i posolić ją. Gdy zacznie wrzeć, to za pomocą małej łyżeczki nakładać porcje ciasta. Kluski gotować na małym ogniu około 5-7 minut (czas liczymy od momentu wypłynięcia klusek). Ugotowane kluski odcedzić. Od razu podawać. 


Od lewej strony: masa przed i po wymieszaniu
Gotowanie klusek

 

Drukuj przepis