środa, 26 lipca 2017

Mus agrestowy



Mus agrestowy to pomysł na puszysty, lekko słodki i bezglutenowy deser. Będziecie zachwyceni prostotą i smakiem poniższego musu. Cukier najlepiej dodać do smaku, bo każdy z nas ma inne kubki smakowe 😇



Składniki na 4 porcje:
250 g obranego agrestu
2 jajka (rozmiar l)
1 łyżka mąki ryżowej
2 łyżki cukru pudru (do smaku)
0,5 szklanki + 2 łyżki przegotowanej, ostudzonej wody


Agrest oczyścić (odciąć końcówki i usunąć brązowe kępki) i umyć. Do rondelka przesypać owoce. Dodać cukier puder i 2 łyżki wody. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż do rozpadnięcia się agrestu i lekkiej redukcji soku. W międzyczasie jajka wbić do miski (bez oddzielania białek od żółtek) i za pomocą miksera ubić na puszystą, jasną masę. Podczas ubijania jajek, dodać do nich mąkę oraz 0,5 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody. Do ubitej masy dodawać łyżka po łyżce gorącą masę agrestową. Całość ponownie zmiksować (tylko do połączenia się składników) i przelać do garnka. Mus zagotować, cały czas delikatnie mieszając (masa nie może się ściąć!). Gorący mus przelać do pucharków i schłodzić w lodówce. Przed podaniem można ozdobić świeżym agrestem. 


Gotowanie agrestu 
Ubijanie jajek i po prawej stronie wygląd gotowego musu



Drukuj przepis