sobota, 1 lipca 2017

Fit placuszki drobiowe z cukinią


Pomysł na dietetyczny obiad - pieczone placuszki drobiowe przygotowane na bazie mięsa mielonego z piersi kurczaka nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym. 




Składniki na 3-4 porcje:
0,5 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka
1,5 sztuki młodej cukinii
2 jajka (rozmiar m)
8-10 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka mieszanki suszonych pomidorów wraz z dodatkiem bazylii oraz czosnku
sól, pieprz
tymianek


Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć ją (wraz ze skórką) na tarce o średnich oczkach. Lekko posolić i odstawić. Do mięsa mielonego dodać przyprawy, wbić jajka i przełożyć lekko odciśniętą, startą cukinię. Na sam koniec wsypać mąkę. Wymieszać. Ciasto na placuszki będzie miało dosyć rzadką konsystencję. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formułując placuszki. Piec około 25 minut w 195ºC .





Drukuj przepis