piątek, 30 czerwca 2017

Oszukana drożdżówka z truskawkami


Kolejny pomysł na szybkie do przygotowania ciasto z truskawkami. Oszukana drożdżówka to ciasto przyrządzone na maślance i proszku do pieczenia, które w smaku przypomina tradycyjne ciasto drożdżowe. Dodatkowo, oszukana drożdżówka jest posypana kruszonką i nadziana dużą ilością świeżych truskawek. Ciasto łatwe i tanie w przygotowaniu :)




Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm:

ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej (365 g)
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g)
1/2 szklanki oleju (110 g)
3 jajka (rozmiar l)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

kruszonka
1/4 kostki masła (50 g)
1/2 szklanki mąki pszennej (70 g)
1/4 szklanki zwykłego cukru (60 g)

do nadziania
250 g truskawek bez szypułek
1 łyżka skrobi ziemniaczanej


Na samym początku piekarnik rozgrzać do 180ºC. Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki/ćwiartki. Przygotowane owoce posypać 1 łyżką skrobi ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać. Gotowe truskawki ułożyć na wierzchu ciasta. Na sam koniec całość posypać kruszonką (składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, np. za pomocą dłoni). Piec około 30-35 minut, aż do lekkiego zarumienienia ciasta. 






Drukuj przepis