piątek, 9 czerwca 2017

Pudding chia z truskawkami



Pudding z nasionami chia to pomysł na bardzo smaczny deser bez cukru. Lekko kremowy, a zarazem galaretowaty. Przygotowany na bazie mleka roślinnego jest idealną słodką przekąską dla wegan. Poniższy pudding jest prosty i łatwy do przygotowania :) Wystarczy nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać, wstawić do lodówki...i po kilku godzinach podać z pokrojonymi truskawkami. Polecam!




Składniki na 2 małe porcje:
25 g nasion chia
1 szklanka mleka roślinnego, np. ryżowego (250 ml)
1 łyżeczka ksylitolu (do smaku)
kilka sztuk świeżych truskawek


Do mleka wsypać nasiona chia i ksylitol. Całość wymieszać i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, ponieważ nasionka chia muszą wchłonąć mleko). Co jakiś czas, pudding przemieszać, aby nasionka chia równomiernie napęczniały. Gotowy pudding przelać do 2 literatek/małych słoiczków. Truskawki umyć, obrać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przygotowane truskawki przełożyć na wierzch puddingu. Deser od razu podawać. 



Drukuj przepis