środa, 28 czerwca 2017

Pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym


Pomysł na wykwintny obiad dla dwojga - pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym wraz z dodatkiem miodu oraz octu balsamicznego i domowymi kluskami francuskimi kładzionymi. Danie bardzo smaczne...ale niestety dosyć czasochłonne w przygotowaniu. Pierś z kaczki najlepiej przyprawić dzień wcześniej lub z samego rana w dniu pieczenia, ponieważ musi się zamarynować. 



Składniki na 2 porcje:

2 piersi z kaczki ze skórką (bez kości)
1 łyżka octu balsamicznego
majeranek
sól, pieprz

sos truskawkowy
250 g truskawek bez szypułek
1/2 szklanki wody
3 płaskie łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz


Przyprawione piersi z kaczki

Najlepiej dzień wcześniej, piersi z kaczki umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski skórką do dołu, posmarować octem balsamicznym i delikatnie posypać majerankiem. Wstawić do lodówki. Godzinę przed przygotowaniem mięsa, wyjąć je z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180ºC  (najlepiej wstawić do niego puste naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso z kaczki). Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć piersi z kaczki skórką do dołu. Smażyć 6 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy olejem! Po upływie czasu, pierś przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty. Do naczynia żaroodpornego przełożyć piersi z kaczki (tym razem skórką do góry) i całość zalać tłuszczem z patelni. Piec około 15 minut (ja swoje kawałki piekłam 20 minut i muszę stwierdzić, że mięso zbyt mocno się upiekło, dlatego radzę Wam skrócić czas pieczenia o 5 minut). 

Od lewej strony: pierś smażona od strony skórki, a następnie od strony mięsa
W międzyczasie przygotować sos truskawkowy. Do garnuszka przełożyć umyte truskawki, zalać je wodą i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż do miękkości owoców. Następnie odsłonić pokrywkę i dodać miód oraz ocet balsamiczny. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Gotowy sos przełożyć na sito i przetrzeć, aby pozbyć się pestek. Przygotowany sos ponownie przelać do garnuszka, skropić sokiem z cytryny i gotować na małym ogniu, aż do lekkiej redukcji (gotowy sos powinien być w miarę gęsty). Upieczoną pierś wyjąć z naczynia i przełożyć ją na deskę lub talerz (na kilka minut). Następnie pokroić w grubsze plasterki. Na talerze przełożyć, np. kluski kładzione. Następnie wyłożyć sos i na nim ułożyć pokrojone kawałki piersi z kaczki. Danie od razu podawać. 

Przygotowywanie sosu truskawkowego





Drukuj przepis