wtorek, 27 czerwca 2017

Kokosowy ryż podany z pieczonymi truskawkami



Ryż basmati ugotowany na mleku kokosowym podany z pieczonymi truskawkami to pomysł na szybką do przygotowania i bardzo smaczną przekąskę na słodko :) Aktualnie, staram się w 100% korzystać z sezonu na truskawki, ponieważ jak dla mnie są to najsmaczniejsze owoce lata.



Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki surowego ryżu basmati (100 g)
1 szklanka mleka kokosowego (nie mylić z mleczkiem w puszce!)
250 g truskawek bez szypułek
1-2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka musu (lub oleju) kokosowego
1 łyżka sezamu


Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Odcedzić. Do garnka przesypać ryż i wlać mleko. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do wchłonięcia mleka przez ryż. Pozostawić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia mleka. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 150ºC . Truskawki umyć, przeciąć na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości owoców) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub do naczynia żaroodpornego - tylko należy pamiętać o tym, że truskawki muszą być rozłożone na płasko). Piec około 10-12 minut, aż do lekkiego puszczenia soków przez truskawki. Do ugotowanego ryżu wsypać ksylitol i dodać mus kokosowy. Dokładnie wymieszać. Przygotowany ryż przełożyć do 2 miseczek. Następnie ułożyć upieczone truskawki i całość posypać sezamem. Od razu podawać. 



Od lewej strony: truskawki przed i po upieczeniu (powinny lekko puścić sok)
 


Przepis STĄD


Drukuj przepis