Ryż basmati ugotowany na mleku kokosowym podany z pieczonymi truskawkami to pomysł na szybką do przygotowania i bardzo smaczną przekąskę na słodko :) Aktualnie, staram się w 100% korzystać z sezonu na truskawki, ponieważ jak dla mnie są to najsmaczniejsze owoce lata.
Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki surowego ryżu basmati (100 g)
1 szklanka mleka kokosowego (nie mylić z mleczkiem w
puszce!)
250 g truskawek bez szypułek
1-2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka musu (lub oleju) kokosowego
1 łyżka sezamu
Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Odcedzić. Do garnka
przesypać ryż i wlać mleko. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do
wchłonięcia mleka przez ryż. Pozostawić pod przykryciem do całkowitego
wchłonięcia mleka. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 150ºC . Truskawki umyć,
przeciąć na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości owoców) i przełożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub do naczynia żaroodpornego - tylko
należy pamiętać o tym, że truskawki muszą być rozłożone na płasko). Piec około
10-12 minut, aż do lekkiego puszczenia soków przez truskawki. Do ugotowanego ryżu
wsypać ksylitol i dodać mus kokosowy. Dokładnie wymieszać. Przygotowany ryż
przełożyć do 2 miseczek. Następnie ułożyć upieczone truskawki i całość
posypać sezamem. Od razu podawać.
Przepis STĄD
Od lewej strony: truskawki przed i po upieczeniu (powinny lekko puścić sok) |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz