Pomysł na smaczną, sycącą i mocno warzywną zupę wraz z dodatkiem kalarepy. Przygotowując poniższą zupę miałam pewne wątpliwości, czy kalarepa po ugotowaniu będzie nadal smaczna :) Nie bójcie się - kalarepa idealnie skomponowała się z pozostałymi warzywami. Obowiązkowo przed podaniem, poniższą zupę należy posypać posiekaną zieloną pietruszką oraz koperkiem.
Składniki na 4 porcje:
1 pierś kurczaka z kością (około 0,5 kg)
2 l wody
3 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
4 młode ziemniaki
2 kalarepy
1 cebula
1 por (biała część)
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz
do podania
posiekana pietruszka i koperek
Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe ziele angielskie i umytą pierś z kurczaka. Całość posolić i popieprzyć. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości mięsa. W międzyczasie: marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i również zetrzeć na tarce o średnich oczach. Z kalarep usunąć liście, obrać je, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Por umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę wraz z dodatkiem pora. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć z zupy. Na sam koniec dodać starte warzywa, podsmażoną cebulkę wraz z porem i pozostałe przyprawy (kurkumę, curry, paprykę ostrą oraz tymianek) . Gotować kilka minut, aż do miękkości warzyw. Zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Gotową zupę przelać do talerzy i z wierzchu posypać posiekaną zieleniną oraz pokrojonym, ugotowanym mięsem z piersi kurczaka. Zupa świetnie smakuje podana na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz