poniedziałek, 12 czerwca 2017

Budyń jaglany z owocami (bez laktozy, bez cukru)


Dzisiaj zapraszam Was na domowy budyń z owocami przygotowany na bazie kaszy jaglanej i mleka ryżowego. Deser jest prosty do przygotowania, gęsty, kremowy i bardzo sycący. Idealnie smakuje podany mocno schłodzony :) Ponadto deser jest bez laktozy i bez cukru! 



Składniki na 2-3 porcje:
1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
2 szklanki mleka ryżowego
szczypta soli
1 mały banan

do podania
truskawki, maliny, borówki
miód (lub syrop klonowy - w przypadku wegan) do smaku



Kaszę przesypać na sitko, przepłukać wodą i przelać wrzątkiem. Przygotowaną kaszę wsypać do garnuszka. Zalać 1 szklanką mleka ryżowego i posolić. Gotować kilkanaście minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gotową kaszę lekko ostudzić. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Do kielicha blendera przełożyć ugotowaną kaszę jaglaną, a następnie dodać obranego banana i wlać 1 szklankę mleka ryżowego. Całość zmiksować, aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Przygotowany budyń przełożyć do pucharków/bądź na głębokie talerze. Ozdobić plasterkami truskawek, malinami oraz borówkami. Na sam koniec delikatnie polać miodem bądź syropem klonowym.

Od lewej strony: masa przed i po zblendowaniu






Budyń jaglany z samymi truskawkami

Drukuj przepis