czwartek, 22 czerwca 2017

Ciasteczka owsiano-orzechowe (bez mąki, jajek, cukru)


Jeżeli złapie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do upieczenia domowych ciasteczek owsianych wraz z dodatkiem zmiksowanych orzechów, nasion słonecznika i gorzkiego kakao. Warto dodać, że do ich przygotowania nie będziecie potrzebować: zwykłej mąki, jajek czy cukru :) Ciasteczka od razu po upieczeniu są miękkie, ale po wystudzeniu mają chrupiące brzegi i lekko miękki środek. Ponadto są bardzo sycące. Szczerze polecam!



Składniki na porcje dla 4-6 osób:
2 szklanki płatków owsianych (220 g)
1/2 szklanki orzechów włoskich (50 g)
1/2 szklanki orzechów laskowych (70 g)
1/2 szklanki nasion słonecznika (80 g)
3-4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka oleju kokosowego
4-5 łyżek miodu, np. rzepakowego
około 1/2 szklanki wody



Płatki owsiane przesypać do blendera i zmiksować na w miarę drobny pył (tzw. mąkę). Orzechy i słonecznik również zmiksować (mogą być widoczne kawałki orzechów). Składniki sypkie przesypać do miski. Całość wymieszać. Następnie dodać miód, olej i odrobinę wody. Ponownie wymieszać. Wodę należy dodawać stopniowo, aby nie rozwodnić masy ciasteczkowej! Gotowa masa jest lekko klejąca. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą dłoni lub łyżki nabierać porcje ciasta i formować kule. Jeśli masa zbyt mocno lepi się do rąk to należy zwilżyć je wodą. Wylepione ciasteczka przełożyć na blachę i za pomocą dłoni lekko spłaszczyć. Piec około 15-25 minut w 180ºC (aż do lekkiego zarumienienia). Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.


Od lewej strony: zmiksowane płatki owsiane
Od prawej strony: zmiksowane orzechy wraz ze słonecznikiem
Konsystencja gotowej masy ciasteczkowej

Ciasteczka przed i po upieczeniu
 


Przepis STĄD

Drukuj przepis