środa, 7 czerwca 2017

Sałata lodowa z rzodkiewką i jajkami w sosie koperkowym


Sałata lodowa z rzodkiewką, przyrumienionymi płatkami migdałowymi, jajkiem i sosem koperkowym to pomysł na śniadanie lub późną kolację. Poniższa sałatka idealnie smakuje i uwierzcie mi na słowo, że czasami najprostsze połączenie smaków potrafi zaskoczyć :)



Składniki na 2 duże porcje:
4 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek rzodkiewki
1/2 główki małej sałaty lodowej

sos koperkowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
posiekany koperek
sól, pieprz

do dekoracji
kiełki, np. lucerny lub świeży koperek
płatki migdałowe


Na suchej patelni przyrumienić płatki migdałowe. Ostudzić. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Na dno talerzy przełożyć sałatę, a następnie polać ją sosem koperkowym (wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą, doprawiając solą oraz pieprzem do smaku). Następnie ułożyć pokrojone rzodkiewki, całość posypać płatkami migdałowymi i  na to ułożyć ćwiartki ugotowanych jajek. Na sam koniec sałatkę ozdobić kiełkami lub świeżym koperkiem. Od razu podawać. 






Drukuj przepis