czwartek, 29 czerwca 2017

Shoarma drobiowa (z udek kurczaka)


Shoarma drobiowa to pomysł na szybkie przygotowanie mięsa drobiowego, które idealnie sprawdzi się do nadziana bułki, podania z ryżem bądź samodzielnie z dużą ilością warzyw. Udka przygotowane w poniższy sposób będą lekko pikantne i orientalne w smaku. Polecam przygotować :)



Składniki na 2-3 porcje:
około 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka
1 łyżeczka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki: pieprzu, tymianku, papryki ostrej
1/4 łyżeczki: curry, kurkumy 



Udka umyć, osuszyć, odciąć nadmiar tłuszczu i pokroić mięso w paski. Następnie przyprawić: solą, pieprzem, papryką ostrą, tymiankiem, currry i kurkumą. Dokładnie wymieszać. Na patelni roztopić masło i przełożyć pokrojone mięso. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Usmażone mięso od razu podawać. 





Drukuj przepis