niedziela, 23 lipca 2017

Ciasto ucierane (kokosowe) z agrestem i malinami


Pomysł na weekendowe ciasto - ucierane, z dodatkiem wiórków kokosowych, nadziane agrestem i malinami. Proste i smaczne połączenie smaków. Ciasto jest pulchne, słodkie i lekko kwaśne w smaku. Pamiętajcie o tym, aby przed podaniem posypać je dużą ilością cukru pudru :)



Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

ciasto
1 kostka masła (200 g; może być zwykłe jak i klarowane)
1 szklanka cukru pudru (130 g)
4 jajka (rozmiar l)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200 g)
1 opakowanie wiórek kokosowych (100 g)
niepełna 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (100 g)
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

do nadziania
220 g oczyszczonego agrestu
130 g malin

do dekoracji
cukier puder




Uwaga: pamiętajcie o tym, że do ciast ucieranych wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!


Owoce umyć, osuszyć. Miękkie masło przełożyć do miski. Za pomocą miksera utrzeć na jasną, puszystą masę. Podczas ucierania, stopniowo dodawać cukier puder i cukier wanilinowy. Gdy składniki połączą się ze sobą, tworząc puszystą masę to wbijać jajka (pojedynczo!). Cały czas miksować, aż do idealnego połączenia się składników. Na sam koniec do ciasta dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wsypać skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe i wlać jogurt naturalny. Za pomocą szpatułki całość wymieszać (tylko do połączenia składników!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 60-65 minut w 165°C (aż do zarumienienia ciasta i suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Od lewej strony: ciasto przed i po wymieszaniu wszystkich składników






Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis