piątek, 7 lipca 2017

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym


Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a staracie się ograniczać kupne słodycze to zachęcam do upieczenia ciasteczek owsianych przygotowanych na bazie masła orzechowego. Poniższe ciasteczka są szybkie i proste do przygotowania. Lekko chrupiące z zewnątrz i z miękkim środkiem. Po upieczeniu należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku.




Składniki na 15 sztuk:
3/4 szklanki płatków owsianych górskich 
3/4 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko (rozmiar l)
4 łyżeczki miodu


Do miski wbić jajko, dodać miód i masło orzechowe. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Płatki owsiane zmielić, np. za pomocą blendera. Do masy jajeczno-orzechowej wsypać płatki oraz cukier wanilinowy. Ponownie wymieszać. Za pomocą dłoni wylepić ciasteczka (będą lekko kleić się do rąk; w takim przypadku ciasteczka możecie lepić lekko wilgotnymi rękoma). Przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko spłaszczyć. Piec około 12-15 minut w 180ºC (do zarumienienia).


Od lewej strony: mieszanie jajka z masłem, następnie ze zmielonymi płatkami i wygląd gotowej masy ciatseczkowej

Od lewej strony: ciasteczka przed i po upieczeniu





Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis