niedziela, 9 lipca 2017

Kotlety mielone z indyka ze szpinakiem i serem


Pomysł na niedzielny obiad - kotlety mielone z indyka faszerowane szpinakiem i serem mozzarella polane sosem pieczeniowymi i podane z  młodymi ziemniakami. Proste i pyszne połączenie smaków :) Zachęcam do przygotowania!




Składniki na 4 porcje (1 kotlet = 1 osoba):
250 g mięsa mielonego z indyka
1 mała czerstwa kajzerka
1 jajko (rozmiar s lub m)
1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów wraz z dodatkiem czosnku
sól, pieprz
1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia
bułka tarta do obtoczenia

farsz
100 g świeżego szpinaku
3-4 łyżki startego sera, np. mozzarella
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła klarowanego



Czerstwą kajzerkę zalać wrzącą wodą (do wysokości bułki) i odstawić. Gdy bułka zmięknie to odsączyć nadmiar wody. Do miski przełożyć mięso, wbić jajko, dodać bułkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Odstawić. Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła. Dodać czosnek. Chwilę smażyć, gdy lekko się ze złoci dodać szpinak. Smażyć, aż do momentu wyraźnego skurczenia się szpinaku. Mięso mielone podzielić na 4 części. Uformować kotlety, które należy spłaszczyć. Na środek mięsa ułożyć szpinak i dodać starty ser. Za pomocą dłoni zlepić mięso formułując podłużny kształt. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Następnie przygotowane kotlety mielone przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Na sam koniec, podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia około 20-25 minut w 180ºC. Podawać z młodymi ziemniakami i ewentualnie sosem pieczeniowym.

Od lewej strony: faszerowanie mięsa i smażenie kotletów mielonych



Drukuj przepis