niedziela, 30 lipca 2017

Kotlety sojowe zapiekane z serem i pomidorem


Pomysł na urozmaicenie niedzielnego obiadu - kotlety sojowe zapiekane z żółtym serem i plasterkiem pomidora, podane z ryżem i błyskawiczną sałatką (z pomidora, kukurydzy, ogórka i czerwonej cebuli). Poniższe kotlety są bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Dodatkowo możecie je podać osobom będącym na diecie wegetariańskiej. 



Składniki na 3-4 porcje:
6-8 sztuk kotletów sojowych
0,5 l wody
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
kilka plasterków żółtego  sera
6-8 plasterków pomidora



Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie, wsypać odrobinę soli, pieprz i dodać sos sojowy. Całość zagotować. Następnie do gotującego się wywaru włożyć suche kotlety sojowe. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu (około 7-8 minut). Ugotowane kotlety wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie odsączyć. Pomidora pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło klarowane. Kotlety obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Przygotowane kotlety przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na sam wierzch ułożyć połowę plasterka sera i plasterek pomidora. Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Zapiekać w 180°C, aż do rozpuszczenia się żółtego sera. Od razu podawać.

Gotowanie i smażenie kotletów sojowych



Drukuj przepis