piątek, 28 lipca 2017

Gofry z serkiem wiejskim


Jeżeli w lodówce zalega Wam serek wiejski to już wiecie do czego możecie go wykorzystać 😋 Gofry z serkiem wiejskim są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem i podane z kwaśnymi owocami. Pamiętajcie tylko o tym, że gofry przygotowane na serku wiejskim są delikatnie inne w smaku, a także bardziej suche niż te tradycyjne. Mi to w ogóle nie przeszkadzało, ale wolę uprzedzić innych gofrożerców, czego mogą się spodziewać po poniższym przepisie 😁



Składniki na 3 sztuki:
1 opakowanie gęstego serka wiejskiego wraz z zalewą (180 g)
2 jajka (rozmiar l)
1 łyżka zwykłego cukru
2 łyżki masła klarowanego
2-3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

do dekoracji
cukier puder
świeże maliny



Masło przełożyć do rondelka rozpuścić, ostudzić. Jajka wbić do miski. Wsypać szczyptę soli. Za pomocą robota kuchennego ubić na jasną, puszystą masę. Do ubitych jajek dodać serek wiejski, wlać masło, wsypać cukier i przesianą mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta i piec, aż do zarumienienia się gofrów. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi malinami.


Pieczenie gofrów


 

Drukuj przepis