艣roda, 23 sierpnia 2017

Gulasz z szynki z dodatkiem pieczarek (danie z szybkowaru)


Szybkowar to garnek, w kt贸rym uwielbiam przygotowywa膰 wszelkiego rodzaju gulasze 馃構 Dzi臋ki takiemu garnkowi czas duszenia jest o wiele kr贸tszy, a ponadto mi臋so jest idealnie mi臋kkie. Zach臋cam Was do przygotowania gulaszu z szynki wraz z dodatkiem podsma偶onej cebulki i pieczarek. Poni偶szy gulasz mo偶ecie poda膰 z podsma偶onymi kopytkami i tartymi buraczkami. 




Sk艂adniki na 4 porcje:
0,5 kg szynki
150 g pieczarek
1 cebula
2 szklanki wody
s贸l, pieprz
ostra papryka
2-3 listki laurowe
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
2 艂y偶ki sosu sojowego

do zag臋szczenia sosu
1,5 艂y偶ki m膮ki pszennej
1/3 szklanki wody


Mi臋so umy膰, osuszy膰, pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki (kostki) i przyprawi膰 sol膮, pieprzem oraz ostr膮 papryk膮. Odstawi膰 na kilkana艣cie minut. Cebul臋 obra膰 i drobno posieka膰. Pieczarki umy膰, osuszy膰 i pokroi膰 w grube plasterki. W garnku rozpu艣ci膰 odrobin臋 oleju i doda膰 cebul臋. Gdy lekko si臋 zeszkli to doda膰 pieczarki. Sma偶y膰, a偶 do ich lekkiej mi臋kko艣ci. Podsma偶one warzywa prze艂o偶y膰 na talerz. Do tego samego garnka wla膰 ponownie odrobin臋 oleju i doda膰 kawa艂ki mi臋sa z szynki. Przesma偶y膰 z obu stron na z艂oty kolor. Do podsma偶onego mi臋sa wla膰 wod臋, sos sojowy i doda膰 liski laurowe oraz kulki kolorowego pieprzu. Ca艂o艣膰 dok艂adnie przemiesza膰 - woda musi by膰 na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz mo偶e si臋 spali膰!). Pokryw臋 od szybkowaru zamkn膮膰. Wybra膰 1 poziom ci艣nienia. Dusi膰 25 minut (czas liczymy od momentu, gdy para b臋dzie wydobywa膰 si臋 sta艂ym strumieniem; w tym momencie nale偶y zmniejszy膰 ogie艅). Po up艂ywie czasu, garnek zdj膮膰 z ognia i poczeka膰, a偶 samoczynnie opadnie ci艣nienie oraz odblokuje si臋 pokrywa od szybkowaru. Do gotowego gulaszu prze艂o偶y膰 podsma偶one pieczarki. Gulasz posmakowa膰 i ewentualnie mocniej doprawi膰. Na sam koniec zag臋艣ci膰 m膮k膮 rozpuszczon膮 w zimnej wodzie i ca艂o艣膰 ponownie zagotowa膰. 

Od lewej strony: podsma偶anie pieczarek i cebuli, samego mi臋sa i wygl膮d gotowego gulaszu przed zag臋szczeniem