środa, 23 sierpnia 2017

Gulasz z szynki z dodatkiem pieczarek (danie z szybkowaru)


Szybkowar to garnek, w którym uwielbiam przygotowywać wszelkiego rodzaju gulasze 😋 Dzięki takiemu garnkowi czas duszenia jest o wiele krótszy, a ponadto mięso jest idealnie miękkie. Zachęcam Was do przygotowania gulaszu z szynki wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki i pieczarek. Poniższy gulasz możecie podać z podsmażonymi kopytkami i tartymi buraczkami. 




Składniki na 4 porcje:
0,5 kg szynki
150 g pieczarek
1 cebula
2 szklanki wody
sól, pieprz
ostra papryka
2-3 listki laurowe
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego

do zagęszczenia sosu
1,5 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki wody


Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (kostki) i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić na kilkanaście minut. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w grube plasterki. W garnku rozpuścić odrobinę oleju i dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Smażyć, aż do ich lekkiej miękkości. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie odrobinę oleju i dodać kawałki mięsa z szynki. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Do podsmażonego mięsa wlać wodę, sos sojowy i dodać liski laurowe oraz kulki kolorowego pieprzu. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 25 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Do gotowego gulaszu przełożyć podsmażone pieczarki. Gulasz posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Na sam koniec zagęścić mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie i całość ponownie zagotować. 

Od lewej strony: podsmażanie pieczarek i cebuli, samego mięsa i wygląd gotowego gulaszu przed zagęszczeniem