piątek, 18 sierpnia 2017

Konfitura mirabelkowa z wanilią (bez żelfixu)


Mirabelki to małe, żółte śliwki, które ładnie pachną, są słodkie, a zarazem lekko cytrynowe w smaku. W polskiej kuchni, niestety nie są doceniane, ponieważ jest bardzo mało przepisów kulinarnych z dodatkiem mirabelek. W związku z powyższym, zachęcam Was do przygotowania domowej konfitury mirabelkowej z wanilią, bez dodatku żelfixu czy innych wspomagaczy. 



Składniki na 4 małe słoiczki:
1 kg mirabelek (waga bez pestek)
2 szklanki zwykłego cukru
1 laska wanilii


Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i wyjąć miąższ. Mirabelki umyć i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 2-3 minuty. Wodę odlać. Z mirabelek wyjąć pestki. Obrane owoce przesypać do garnka, dodać do nich cukier, ziarenka oraz pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Całość wymieszać. Gotować około 1 godzinę (pod przykryciem, na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. Przygotowaną konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić pokrywki. Słoiki postawić do góry dnem, aż do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.