środa, 2 sierpnia 2017

Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce


Pomysł na lekki i szybki do przygotowania obiad - fasolka szparagowa podana z jajkiem w koszulce. Jeżeli uwielbiacie zasmażaną na maśle bułkę tartą to możecie polać nią ugotowaną fasolkę. Ja pominęłam bułkę tartą, ponieważ chciałam uzyskać danie bezglutenowe i beztłuszczowe 😃




Składniki na 2 porcję:
2-3 spore garście żółtej fasolki szparagowej
2-4 jajka
1 l wody
1 łyżka octu, np. jabłkowego
sól, pieprz

do dekoracji
posiekana, zielona pietruszka



Fasolkę szparagową umyć, odciąć z niej końcówki i ugotować ją we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie, do drugiego garnka wlać wodę (1 l) i lekko ją posolić. Gdy zacznie wrzeć to wlać ocet, a za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 2,5-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od momentu wlania jajka do wody). Przygotowane jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo postąpić z kolejnymi jajkami. Na talerze rozłożyć ugotowaną, odcedzoną fasolkę, a na sam środek przełożyć jajka w koszulce. Całość posypać posiekaną zieloną pietruszką, a jajka przyprawić solą oraz pieprzem. Danie od razu podawać. 






Drukuj przepis