poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Pieczony sernik pierniczkowy



Pieczony sernik na spodzie herbatnikowym nadziany dużą ilością pierników to pomysł na słodkie i łatwe do przygotowania ciasto. Lekko cynamonowe i korzenne w smaku. Pamiętajcie o tym, że upieczony sernik musi studzić się w zamkniętym piekarniku, a po ostudzeniu należy go schłodzić w lodówce. Poniższy przepis na pieczony sernik pierniczkowy (wypiek) przygotowałam na konkurs "Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny(link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ), którego głównym zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika i jego sfotografowanie. Pod tym hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków.



Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

spód herbatnikowy
100 g herbatników pełnoziarnistych
1/4 kostki masła (50 g)

masa sernikowa
0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
2 jajka (rozmiar l)
1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
1 łyżka mąki pszennej tortowej
1,5 łyżki miodu, np. rzepakowego
100 g pierniczków 
1 łyżeczka cynamonu

do dekoracji
pokrojone pierniczki (Uszatki i nadziewane w białej czekoladzie)
gorzkie kakao
listki mięty



Na samym początku przygotować spód herbatnikowy: masło rozpuścić, ostudzić. Herbatniki połamać i za pomocą blendera zmiksować na drobną masę. Do herbatników dodać masło i całość wymieszać ze sobą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę herbatnikową. Za pomocą dłoni ubić spód. Formę wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Następnie przygotować masę sernikową. Do misy robota kuchennego przełożyć twaróg, wbić jajka, wsypać cukier puder, mąkę, cynamon oraz dodać miód. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masą zalać spód herbatnikowy. Pierniki pokroić na mniejsze kawałki. Na sam koniec, do masy sernikowej dodać pokrojone pierniki (uwaga: należy je całkowicie zatopić w masie serowej!). Sernik piec około 35-40 minut w 180°C, a następnie 10 minut w 150°C. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Sernik studzić w piekarniku. Po wystudzeniu, wstawić do lodówki i mocno schłodzić (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać gorzkim kakao i ozdobić pokrojonymi piernikami oraz listkami mięty. 



Przygotowywanie masy sernikowej
Od lewej strony: gotowy spód i wygląd sernika przed pieczeniem